Αρχική

HDR :: Υψηλό δυναμικό εύρος (HDR) για εκπληκτικά αποτελέσματα

Από το επίσημο site : sony.gr - Τεχνικές



Τι είναι το HDR;

Μια σκηνή με υψηλό δυναμικό εύρος παρουσιάζει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο πιο φωτεινό ή ανοιχτόχρωμο σημείο και στο πιο σκοτεινό ή σκιερό σημείο: λόγω αυτής της διαφοράς είναι εξαιρετικά δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, για τη φωτογραφική μηχανή (οποιαδήποτε φωτογραφική μηχανή) να καταγράψει με ακρίβεια όλες τις πληροφορίες φωτεινότητας.


Βασικά, εάν οι σκοτεινές περιοχές εγγραφούν με ακρίβεια, τα φωτεινά σημεία γίνονται πολύ φωτεινά – εντελώς λευκά. Και εάν εγγραφούν κανονικά οι φωτεινές περιοχές, οι σκιές εμφανίζονται εντελώς μαύρες. Το μυστικό λοιπόν είναι ο συνδυασμός εικόνων χαμηλής έκθεσης με εικόνες υψηλής έκθεσης.

Χωρίς υψηλό δυναμικό εύρος: πολύ σκοτεινήΧωρίς υψηλό δυναμικό εύρος: πολύ σκοτεινή
Χωρίς υψηλό δυναμικό εύρος: πολύ φωτεινήΧωρίς υψηλό δυναμικό εύρος: πολύ φωτεινή


Οριοθέτηση έκθεσης (Bracketing)

Η λειτουργία bracketing είναι η εξής: πραγματοποιούμε τουλάχιστον τρεις, ή πέντε λήψεις για καλύτερα αποτελέσματα, κάθε μία με διαφορετική έκθεση. Στόχος μας είναι να παράγουμε μια εικόνα με σωστή έκθεση των σκιών και μια άλλη εικόνα με σωστή έκθεση των φωτεινών περιοχών. Στη συνέχεια, τις εναρμονίζουμε στον υπολογιστή με μια διαδικασία που ονομάζεται "αντιστοίχιση τόνων" ή Εναρμόνιση υψηλού δυναμικού εύρους.



Αποτέλεσμα εναρμόνισης HDRΑποτέλεσμα εναρμόνισης HDR

Θέλετε να το δοκιμάσετε; Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Επιλέξτε τις ρυθμίσεις ISO 200 ή ISO 400 εάν έχετε ένα από τα τελευταία μοντέλα.
  2. Επιλέξτε τη λειτουργία έκθεσης στη ρύθμιση A (Προτεραιότητα διαφράγματος)
  3. Ρυθμίστε τη φωτογραφική μηχανή Sony DSLR να πραγματοποιήσει μια σειρά λήψεων - με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα: 3 λήψεις ανά δευτερόλεπτο είναι καλή ταχύτητα (οι ρύθμιση 5 λήψεις ανά δευτερόλεπτο των μοντέλων DSLR-A700 και DSLR-A900 είναι κορυφαία).
  4. Επιλέξτε τη σκηνή σας: πρέπει να είναι φωτεινή και τα κύρια στοιχεία της να είναι στατικά - τα κινούμενα σύννεφα και τα φύλλα δέντρων σε απόσταση δεν αποτελούν πρόβλημα. (οι άνθρωποι που περπατούν, όμως, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την εναρμόνιση)
  5. Ενεργοποιήστε τη σταθεροποίηση εικόνας.
  6. Ρυθμίστε τη μονάδα στην επιλογή bracket (τρεις ή πέντε λήψεις – ανάλογα με το μοντέλο Sony DSLR) και με διαφορά 0,7 stop.
  7. Σταθεροποιήστε τη φωτογραφική μηχανή σε ένα σημείο. Συνθέστε τη λήψη σας και ελέγξτε την εστίασή της.
  8. Εκπνεύστε απαλά και πριν από την επόμενη εισπνοή πατήστε απαλά το κουμπί του κλείστρου και κρατήστε το πατημένο μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι λήψεις.
  9. Ανοίξτε τις εικόνες σε ένα διαθέσιμο λογισμικό HDR και επεξεργαστείτε τις. Απολαύστε τα εκπληκτικά αποτελέσματα.