Αρχική

Web Tech :: A Contact Form

[HowDoI example-tech tutorial GR]






Αυτό είναι λοιπόν το οπτικό ζητούμενο.

ΕΡΩΤΗΜΑ :: ΠΩΣ ΘΑ κατασκευάσω μία φόρμα επικοινωνίας (contact form) στον ιστοχώρο μου ?

Με απασχόλησε πολλές φορές στο παρελθόν το πως θα έρθουν σε επαφή μαζί μου, οι επισκέπτες των ιστολογίων μου. Επίσης η διαδικασία αυτή θα έπρεπε να μην έχει διάρκεια πάνω από μερικά clicks για τον επισκέπτη, αλλά και από την πλευρά μου να μην αναλώνομαι σε χρονοβόρες διαδικασίες συντήρησης λίστας επαφών. Μια πρώτη λύση αναζήτησα στις οnline υπηρεσίες που παρέχει το zoho.com. Απαιτεί μία εγγραφή στις υπηρεσίες του και στην συνέχεια μπορείς να δημιουργήσεις τις φόρμες στοιχείων και τους πίνακες επισκεπτών σου. Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο δημιουργίας της εν λόγω τεχνικής δίδονται από το ίδιο το zoho.com. Μία γεύση για το ποιο είναι το αποτέλεσμα της εν λόγω διαδικασίας μπορείς να δεις στην φόρμα εγγραφής νέων μελών του grbasket.gr.


Όμως πιστεύω ο αμεσότερος και πιο απλός, τρόπος το να αποκτήσει ο διαχειριστής (administrator) ενός ιστολογίου σημείο επαφής με τους αναγνώστες-επισκέπτες του είναι η υπηρεσία που παρέχεται δωρεάν από την kontactr.com, και που απαιτεί μόνο την εγγραφή μας μέσω e-mail λογαριασμού. Η διαδικασία περιλαμβάνει τρία βήματα

1.Δημιουργία λογαριασμού.
Παίρνει μόνο 10 δευτερόλεπτα και αποκτάς άμεσα την φόρμα εγγραφής.


2.Αποκτάς τον κώδικα - σύνδεσμο (σε μορφή HTML/JavaScript), με την διαδικασία της αντιγραφής και επικόλλησης και τον τοποθετείς στο σημείο που θέλεις. Ξεχνάς λοιπόν τον παραδοσιακό τρόπο το να αναγράφεις παντού το e-mail σου.


3. Μετά την εγγραφή στο kontactr.com, υπάρχουν τρεις διαφορετικές προτάσεις υλοποίησης της τεχνικής:

- Embed Widget
Χρησιμοποιώντας τον κώδικα που δίδεται, η φόρμα επαφής ενσωματώνεται στο σημείο που θα γίνει η επικόλληση του κώδικα (Myspace page, Blog ή ιστοχώρου σας)

- Embed Widget - AJAX
Όμοια λειτουργία με την προηγούμενη λειτουργία. Ο σύνδεσμος εμφανίζει παράδειγμα φόρμας εγγραφή-επικοινωνίας.

- Buttons[ Καλύτερη επιλογή ]
Με χρήση ενός εκ' των προτεινομένων κουμπιών (buttons) ή συνδέσμου για το websites, blogs, forums κλπ για την διευκόλυνση των αναγνωστών-επισκεπτών να έρθουν σε επαφή μαζί μας.

Το πλεονέκτημα της πρότασης kontactr.com είναι ότι με την συμπλήρωση των στοιχείων της φόρμας από τους αναγνώστες, αποστέλλεται ένα e-mail μήνυμα στην διεύθυνση σου που έχει δηλωθεί κατά την διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού σου στο kontactr.com. Εκεί μπορείς για να δεις τα στοιχεία του αποστολέα (Όνομα, e-mail αποστολέα) και στην συνέχεια για καλύτερη εκμετάλλευση των στοιχείων αυτών οργάνωσέ τα, σε λίστες επαφών(υπηρεσία που σήμερα δίδουν σχεδόν όλοι οι WebMail πάροχοι [gmail,yahoo κλπ]).


Απόσπασμα της αρχικής σελίδας του kontactr.com








Όλα τα παραπάνω βασίστηκαν σε μία ιδέα του LaryT.