Αρχική

Flood controls : Σπέρνουν στα καμμένα, να σώσουν το χώμα !






Ξεπερνώντας, έστω καθυστερημένα, την κατευθυνόμενη μοιρολατρεία, άρχισαν σε πυρόπληκτα χωριά να εφαρμόζουν τη διεθνή εμπειρία σχετικά με τις αντιπλημμυρικές, αναδασωτικές σπορές, που ήρθαν στο προσκήνιο με τις φετινές φονικές πυρκαγιές, τις αναμενόμενες πλημμύρες και τις προτάσεις ΕΜΠΕΙΡΩΝ καθηγητών πανεπιστημίου. ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ!

http://www.skai.gr/master_story.php?id=61907: Η σύντομη εκπομπή στον Σκάι για την Αναβλάστηση των καμένων περιοχών.
Ορίστε γιατί:
Από τον κ. Ντάφη, ομότιμο καθηγητή Δασολογίας του ΑΠΘ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας:

"Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών (της πυρκαγιάς) που αναπτύσσονται στην επιφάνεια του εδάφους και της τέφρας, δημιουργείται ένα υδρόφοβο στρώμα, μια κρούστα, πάχους 5 - 6 χιλιοστών, το οποίο εμποδίζει το νερό της βροχής να διηθηθεί μέσα στο έδαφος και το αναγκάζει να απορρέει επιφανειακά. Με αυτόν τον τρόπο, το ποσοστό της βροχής που απορρέει επιφανειακά, από 1,5 - 5% που ήταν πριν από την πυρκαγιά μπορεί να φθάσει στα 85 - 90% με ταυτόχρονη αύξηση της παρασυρτικής δύναμης του νερού, με αποτέλεσμα τη διάβρωση του εδάφους και την πρόκληση καταστροφικών πλημμυρών".
http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_10_07/10/2007
Κώστας Α. Θάνος
Αναπλ. Καθηγητής, Τομέας Βοτανικής. Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών:
Η αφαίρεση της καμένης ύλης αλλά και η δημιουργία ‘κορμοδεμάτων’ και ‘κορμοφραγμάτων’ για την ελάττωση του κινδύνου πλημμύρας δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση και μόνον περιορισμένη και ήπια εφαρμογή θα ήταν επιτρεπτή.

Επειδή, όπως αναφέρθηκε, το αναπαραγωγικό δυναμικό (δηλαδή τα διαθέσιμα σπέρματα) δεν είναι επαρκές για πλήρη ανάκαμψη του οικοσυστήματος προτείνεται να αναληφθεί προσπάθεια υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης με ήπιες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, θα ήταν δυνατό να συγκροτηθεί ερευνητική ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση και μελέτη της φυσικής αναγέννησης αλλά και τη συλλογή συγγενούς γενετικού υλικού (σπερμάτων από γειτονικά άκαυτα πευκοδάση) και είτε απ’ ευθείας σπορά είτε φύτευση αρτιβλάστων μαύρης πεύκης την επόμενη άνοιξη. http://www.biology.uoa.gr/~cthanos/Papers/Dervenifire2000.pdf

"Η μαύρη πεύκη τής Πάρνηθας με τον χονδρό φλοιό της είναι προσαρμοσμένη σε έρπουσες πυρκαγιές οι οποίες διευκολύνουν τη φυσική αναγέννησή της, αλλά δεν αντέχει σε επικόρυφες πυρκαγιές και δεν αναγεννάται φυσικά έπειτα από αυτές. Η ελάτη δεν είναι προσαρμοσμένη ούτε στις έρπουσες ούτε στις επικόρυφες πυρκαγιές. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να χρειαστεί να επέμβουμε τεχνητά με αναδασώσεις.
Για τη μαύρη πεύκη, το εγχείρημα είναι σχετικά εύκολο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σπορές
ή φυτεύσεις με μονοετή ή διετή φυτάρια, γυμνόρριζα ή βωλόφυτα (με ριζόχωμα). Εκεί που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι στην επιλογή της περιοχής προέλευσης του υλικού σποράς που πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά προς τις καμένες επιφάνειες". - Ντάφης http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_10_07/10/20
27 Σεπτεμβρίου. Με το φόβο νέων καταστροφών, αυτή τη φορά από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, ζουν πλέον οι κάτοικοι της Ηλείας και των άλλων περιοχών που δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Ο φόβος αυτός επαληθεύτηκε πολύ γρήγορα χθες το πρωί, όταν δύο οικισμοί στην περιοχή της Βαρβάσαινας και τα χωράφια γύρω από αυτούς πλημμύρισαν μετά από βροχή μόλις λίγων ωρών, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για επείγοντα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα παρέμειναν υποσχέσεις… Το ευτύχημα για τους κατοίκους ήταν πως η στάθμη του νερού δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλή και παρά το γεγονός ότι πλημμύρισαν λίγα σπίτια και αποθήκες, οι ζημιές είχαν περιορισμένη έκταση.
Ο όγκος του νερού που πλημμύρισε την περιοχή προήλθε ουσιαστικά από το απέναντι βουνό, καθώς σε αυτό η δασική βλάστηση κάηκε ολοσχερώς, με αποτέλεσμα τα νερά της βροχής να μην μπορούν να συγκρατηθούν από κανένα φυσικό ή τεχνητό εμπόδιο. Η ορμή του νερού σε συνδυασμό με τα φερτά υλικά (πέτρες, ξύλα κ.ά.) δημιούργησαν προβλήματα τόσο στους δύο οικισμούς, όσο και στο δρόμο από Βαρβάσαινα προς Παλαιοβαρβάσαινα.
2. Κατά τη διάρκεια καταρρακτώδους βροχής στα καμένα των Αγριανών Λακωνίας στις 20 Σεπτεμβρίου, η οποία ήταν τοπικής εμβέλειας, η στάθμη του Ευρώτα στο ύψος της Σπάρτης ανέβηκε 1 μέτρο και 20 εκατοστά, ενώ η κοίτη γέμισε από λάσπη με τέφρα. «Στις αναλύσεις που πραγματοποιήσαμε οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων στη λάσπη του ποταμού ήταν περίπου ίδιες με αυτές που είχαμε καταγράψει στην τέφρα των Αγριανών πριν από την καταρρακτώδη βροχή. Αν η λάσπη αυτή παραμείνει στην κοίτη του ποταμού ή αν ο ποταμός κατεβάσει ακόμη περισσότερη τέφρα, είναι ιδιαίτερα πιθανό να προκληθούν προβλήματα στο οικοσύστημα της περιοχής», επισημαίνει ο δρ Νικολαΐδης, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Υδραυλικής και Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.
http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20071006&nid=6233105&sn=%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%91%CE%94%CE%91&spid=876